Kom langs: Ma t/m Vr van 8:00 - 16:30
Bel ons: 0570 - 679 679
05 JAN

DigiWerkt vernietigt dossiers gemeente Deventer op MVO verantwoorde wijze

  • 0.9K

Het is een jaarlijks terugkerende opdracht bij het dynamisch archief van de gemeente Deventer: het vernietigen van de papieren dossiers waarvan de bewaartermijn is verstreken. Sinds 1 januari 2016 is het dynamisch archief van de gemeente Deventer ondergebracht bij DigiWerkt.

De gemeente, samen met DigiWerkt, maakt voor deze opdracht gebruik van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Er is drie strekkende kilometers archief bekeken. Uiteindelijk zijn hieruit zestig strekkende meters aan dossiers geselecteerd en vernietigd. 

Procedures
Henk Sligman, Teammanager Archieven van DigiWerkt: “Dit alles gaat volgens zorgvuldig gekozen procedures. Eerst beoordelen we de dossiers op inhoud. Pas na goedkeuring van de gemeente Deventer gaan we over op de daadwerkelijke vernietiging van de archieven. Dit doen we op een milieuvriendelijke wijze. Het papier gaat in speciale, beveiligde containers naar een gecertificeerd vernietigingsbedrijf. Maar eerst worden de plastic hoesjes en de plastic dossier-zippels eruit gehaald. Deze worden hergebruikt en zodoende besparen we weer in de kosten. Ook de vrijkomende, lege archiefdozen worden bewaard en hergebruikt”, geeft Sligman aan.

Wetgeving
Tegenwoordig zijn overheden (maar ook bedrijfsleven) echt verplicht om ‘dossiers met persoonsgegevens’ tijdig te vernietigen in verband met de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Deze wet én de Archiefwet zorgen ervoor dat de papieren archieven steeds verder worden weggedrongen en er minimaal persoonsgegevens aanwezig zijn in de archieven. “Maar wij schonen daarnaast ook de digitale archieven op”, benadrukt Sligman. “We bekijken alles wat voor vernietiging vatbaar is”.

MVO en Social Return
De gemeente Deventer is erg blij met het persoonlijke rendement wat dit ook voor medewerkers oplevert. “Het is Social Return on Investment in de praktijk”, benadrukt Sligman. “Een mooi staaltje van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen”, iets dat bij DigiWerkt hoog in het vaandel staat.

Contact/informatie:
Henk Sligman, 06-51011486 of 088-9090555
Mail: [email protected]

KonnecteD